måndag 22 augusti 2016

En flöjt som heter Barbie

En shakuhachi upprest mot ett jalusi av bambustänger.
Vilken katshig rubrik va? Den låter nästan som en roman av Lars Backman. I detta inlägg ska jag presentera den andra nyckelspelaren som gör denna blogg möjlig, min shakuhachi. Utan minst en shakuhachi hade det inte blivit en shakuhachidagbok.

Min shakuhachi är precis som jag inte helt japansk utan vi är mer wannabes. Shakuhachin är tillverkad i USA och är en avgjutning i ABS-plast från en shakuhachi gjord 1976 och säljs under namnet Shakuhachi Yuu. Fördelen med plastflöjt är att man behöver inte vara rädd att den spricker som bambu kan göra även om man är noga att sköta den. En Shakuhachi Yuu känns närmast oförstörbar. Materialet i en Shakuhachi är inte heller (vilket man kan tro) det mest avgörande hur den låter och hur den är att spela. Det är inte så mycket vibrationer i materialet som ger ljudet utan luftströmmen i sig själv som passerar flöjten. Därför blir de viktigaste parametrarna hur flöjten är gjord inte vad den är gjord av. Men det är klart att en shakuhachi i bambu ger en mer autentisk och äkta känsla.

Så vad döper man en flöjt från USA gjord i plast? Barbie så klart! Mer självklart blir det när man tänker på denna textraden "Life in plastic, it's fantastic!" från låten Barbie Girl med den danska gruppen Aqua.

Relaterade inlägg: Historien före historierna här, Sjuk av flöjt?, Ett namn flera storlekar.

Share/Bookmark
Postad av Pierre Eriksson | No comments

0 kommentarer :

Skicka en kommentar