tisdag 23 augusti 2016

Sjuk av flöjt?

Jag upplever att spela på min shakuhachi väldigt hälsobefrämjande. Det stressar av en och ger viss andningsövning som stärker kroppen. Allt är dock inte av godo och slarvar man med hygienen och rengöring av sitt blåsinstrument kan man visst bli dödligt lungsjuk av den.

Det gäller visst att hålla shakisen acceptabelt ren från främmande partiklar, mögel och bakterier så man inte andas in dessa dag ut och dag in. Väl samma som  att hålla kvalster i sängen någorlunda under kontroll så man inte andas för mycket kvalsterbajs varje natt.

När man läser om shakuhachivård på nätet utgår rengöringen med fokus på flöjtens bästa så den inte spricker som torka den invändigt och olja in utsidan tre till fyra gånger om året. Har inte läst något om desinfektionera den med sprit eller andra medel. Många shakuhachi av bambu har en pasta (på japanska kallad ji) som består av tonokopulver (typ av lerjord) blandat med japansk lack (uruchi) i pipan för att jämna ut insidan.  Vissa kan få allergiska besvär av den och det i sig är inte så hälsosamt. Jag vet heller inte hur denna pasta reagerar med olika desinfektionsmedel.

Så på det hela så känns detta som ytterligare en fördel med en plastflöjt som tål det mesta. Inga problem att ta isär den och ta på diskhandskarna och diska den eller torka av den grundligt med sprit.

Relaterade inlägg: En flöjt som heter Barbie, Ett namn flera storlekar.



Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar